Om byn   Service    Lanthandeln    Campingen    Fiske    Länkar    Kontakt

 

Myckelgensjö

En by i Anundsjö socken i Örnsköldsviks kommun. Myckelgensjö ligger vid Myckelgensjösjön i södra Anundsjöåns dalgång 7 mil inåt landet från Örnsköldsvik. Klicka här för större kartbild

 

Gammelgården

I Myckelgensjö finns en av landets bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats, den så kallade Gammelgården. Gården är belägen centralt i bygden och består av drygt 28 byggnader. Gårdshusen sägs tillhöra Sveriges äldsta mest ursprungliga timmerhus. Utseendet tyder på att husen byggdes under 1700-talet med dess knutar, timringsteknik och inskriptioner. Gammelgården syns bland annat i en av de första svenska barnfilmerna ”Barnen från Frostmofjället” som delvis spelades in här.

 Långnäset

Det är en udde som bildades under inlandsisen för 9000 år sedan. Längst ut på udden ligger en fäbostuga med ladugård och mjölkbodar. Fynd har hittats från stenåldern på denna plats, en yxa (4000-5000 år gammal) som visar på kulturlämningar från stenåldern.

 


 

Östalbodarna

Dessa bodar ligger även dom runt Myckelgensjösjön, dock på andra sidan sjön om Gammelgården. De välbevarade Östalbodarna användes fram till 1951 och var den sista fäbovallen som brukades i Anundsjö. Området har brukats av både människor och boskap men idag används platsen som raststuga.

 

 

» Öppna utskriftvänlig sida
Copyright © Myckelgensjö - 2018